Vállalati villamosenergia-költségek csökkentése középfeszültségű vételezéssel

 

Villamosenergia-költségek kézben tartása, optimalizálása

Jó néhány év eltelt a villamosenergia-piac nyitása óta. A céges nagyfogyasztók nagy része már hozzászokott, hogy évente megversenyeztesse a villamosenergia kereskedőket, így próbálva jó esetben csökkenteni, de minimum kézben tartani villamosenergia-költségeit.
A piacnyitás azt is magával hozta, hogy a villamos energiáért fizetett költségelemek világosan elválnak egymástól. Elkülönül:
  • a kereskedőnek fizetendő villamosenergia díj és
  • a hálózat üzemeltetőjét megillető Rendszerhasználati díj
Biztosan Ön is jól ismeri cége villamosenergia számláját, és tudja, hogy a Rendszerhasználati díj kisebb részben a lekötött teljesítménytől (kW), nagyobb részben pedig az aktuális villamosenergia fogyasztástól (kWh) függ. (A Rendszerhasználati díjtételek miniszteri rendeletben rögzítettek, melyeket minden év december végén határoz meg az aktuális kormányzat.)

Az Ön cége jelenleg kisfeszültségen vételez energiát? Érdemes megvizsgálni, hogy tényleg ez-e az optimális megoldás vagy gazdaságosabb lenne áttérni középfeszültségű vételezésre!

Kinek érdemes áttérni a középfeszültségű energiavételezésre?

A középfeszültségű vételezésre való áttérés mindenképpen beruházást igényel. Saját transzformátorállomást kell létesíteni, azt meg kell terveztetni és el kell végezni a szükséges egyeztetéseket az áramszolgáltatóval, illetve a különböző hatóságokkal. A létesítés után pedig üzemeltetni és karbantartani kell az állomást.
Mindez szakértelmet igényel, de a jó hír az, hogy ezt nem kell saját házon belül keresni vagy kialakítani. Az előkészítés, létesítés, üzemeltetés és karbantartás elvégzése gond nélkül megoldható ezen a téren jártas szolgáltatóval. A beruházó-tulajdonos számára a fő kérdés a beruházás forrásigénye és az áttérést követő Rendszerhasználati díj megtakarítás egyenlege, azaz a megtérülés, és a megtérülési idő után elérhető folyamatos költségmegtakarítás.
A 3 éven belüli megtérülés mindenképpen jónak számít, ezért induljunk ki ebből! Minden esetnek megvannak a maga sajátosságai, de ökölszabályszerűen azoknak a fogyasztóknak érdemes részletesen foglalkozni ezzel a 3 éven belül megtérülő beruházással, akik:
  • lekötött villamos teljesítménye eléri az 500 kW-t, és
  • éves villamosenergia fogyasztása legalább 5 GWh (azaz 5 millió kWh)
Minél nagyobb az éves villamosenergia fogyasztás, annál gyorsabb a megtérülés és annál magasabb az azt követő folyamatos költségmegtakarítás. Ez utóbbi már a fenti esetben is legalább 7 Millió Ft évente!
Ezek a számok az esetek döntő többségét kitevő, jelenleg KÖF/KIF III. Rendszerhasználati díj besorolás szerint fizető fogyasztókra érvényesek. Ha Ön a villamosenergia szerződése és számlája alapján KIF III. Rendszerhasználati díj kategóriába tartozik, akkor a fentinél jelentősen kisebb éves villamosenergia fogyasztás esetén is biztosra veheti a gyors megtérülést és az azt követő nagyon jelentős éves költségmegtakarítást!
KIF-KÖF áttérés kalkulátorunk segítségével megnézheti, hogy az Ön vállalatának vagy intézményének megérné-e kisfeszültségről középfeszültségű vételezésre váltani!

Ha megéri az áttérés, mi a teendő?

Ha az Önök cége számára megéri áttérni kisfeszültségről középfeszültségű energiavételezésre, munkatársaink segíteni tudnak az ezzel kapcsolatos áramszolgáltatókkal való ügyintézésben (igénylés, lekötés menedzselése), illetve vállaljuk a szükséges transzformátorállomás megtervezését, a berendezések szállítását, telepítését, karbantartását és üzemeltetését is.