parallax background

ENERGIAHATÉKONYSÁGI
SZEMLÉLETFORMÁLÁS

Magyarország csatlakozott az EU Energiahatékonysági Irányelvéhez.

Az EED (Energy Efficiency Directive) 2012/27 EC lényeges elemei a következők:
• Az energiaszolgáltatók éves értékesítésük 1,5 % csökkentik energia megtakarítást eredményező intézkedésekkel.
• A központi állami tulajdonú épületek fűtött alapterületének évi 3%-ának energetikai felújítása.
• A közszféra energia-hatékony épületeket, szolgáltatásokat és termékeket vásárol.
• A nagyvállalatok elvégeztetik a kötelező energetikai auditot.
• A KKV szektor számára előírták szakreferens alkalmazását.
• A korábbi felhasználási és valós idejű fogyasztási adatokhoz történő hozzáférés.

Az épületenergetikai Irányelv hazai szabályozási környezete
7/2006. (V.24.) TNM rendelet az épület energetikai jellemzőinek meghatározásról
Primer energia fogalma. Követelményértékek szintjei, fajlagos hőveszteség-tényező, összesített energetikai jellemzők értelmezése. Az épületenergetikai számítások módszere. A légállapotra vonatkozó követelmények, fűtési és a HMV rendszerre vonatkozó követelmények.
176/2008.(VI.30.) Kormányrendelet az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról
A rendelet alkalmazási köre. Tanúsítás szabályai
264/2008. (XII.6) Kormányrendelet a hő termelő berendezések és légkondicionáló rendszerek energetikai felülvizsgálata.
Az energia hatékonysági célkitűzések megvalósításának központi feladatai és stratégiai dokumentumai
Nemzeti Energiahatékonysági Cselekvési terv - 3§(1) Az e törvény hatálya alá tartozó energia hatékonyságot javító intézkedések, továbbá a várható és az elért energia-megtakarítást három évente az e törvény végrehajtására kiadott kormányrendeletben meghatározott kötelező tartalmi elemekkel és a 2012/27/EU európai parlamenti irányelv értelmében a nemzeti energiahatékonysági cselekvési tervben kell bemutatni. Vállalkozásunk is csatlakozik az országos energia hatékonysági program megismertetéséhez népszerűsítéshez. Tekintse át a továbbiakat, majd fontolja meg és alkalmazza javaslatainkat!
Energia tanúsítvány

Készíttessen energetikai tanúsítványt! Az energetikai tanúsítvány alapvető célja, hogy az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006 TNM rendeletben előírt részletes számítási módszertan alapján értékelje az épület fajlagos összesített energetikai követelményértékét. Az értékelés eredményéről a tanúsító az épület energetikai szempontú minősítésére hiteles tanúsítványt állít ki. A tanúsítás teljeskörűen dokumentált.

Hasznos tippek az energia hatékony felhasználásáról

Sok kicsi sokra megy! Hasznára válhat, ha ismeri az itt felsorolt trükköket, legyen szó izzócseréről, mosogatásról, vasalásról, szellőztetésről, a lakás optimális hőmérsékletéről, a tévé, a főzőedények, az olajsütő vagy a vízforraló használatáról, esetleg házfelújításról: szigetelésről, radiátorokról vagy új ablakok-ajtók vásárlásáról.

energiahatekonysag

Kapcsolj a holnapért!

Gyakorlatias tippek a hatékony energiafelhasználásról
RÉSZLETEK
Egy friss felmérés szerint a fiatalok szeretnének ugyan hozzájárulni a környezetvédelemhez és a fenntarthatósághoz, a többség azonban nem mondana le a kényelméről, például az autóhasználatról.Elektromos autózás

Az elektromos autózás a korábbi, kőolajra alapozott közlekedés alternatíváját jelentheti. Az elektromos járművek közvetlen károsanyag-kibocsátás nélkül, valamint alacsony zajterheléssel működnek, így hozzájárulnak az élhető városok kialakulásához. Ehhez azonban szükséges az infrastrukturális háttér mielőbbi kiépülése.